Tankar om Ukraina – Del 1

Ursprungligen publicerat 2022-02-28

Detta inlägg är en del i en serie om den pågående ryska invasionen av Ukraina, och därtill hörande ämnen. Inläggen är skrivna av Adam Davidsson, och har ursprungligen publicerats på Facebook.

***

UKRAINSKA FOLKET

Wow! Vilken skillnad mot 2014!

22 februari 2014 avsatte det ukrainska parlamentet dåvarande president Janukovitj. Ukraina hade under lång tid förhandlat fram ett associeringsavtal med EU, som skulle underlätta handel och resor mellan EU och Ukraina. Den korrupte Janukovitj (som förskingrade 200 miljarder från statskassan…) föll för påtryckningar från Kreml, och började förhala avtalet. Folk demonstrerade, många och länge, i Kiev. Till slut satte Janukovitj in specialpoliser som började döda demonstranter, vilket väckte stor folklig vrede. Han flydde till Ryssland, och parlamentet avsatte honom.

Ryssarna satte då igång en sedan tidigare uttänkt plan att ”äta sig in” i Ukraina. Man stödde separatister som började kriga mot den egna regeringen i gränsområdena i öster, och snabbt som blixten tog man över Krim. Ryska specialstyrkor, i uniformer som inte visade att de var ryska, tog snabbt över diverse strategiska mål på Krim, man installerade en marionettregering, höll en illegal folkomröstning och plötsligt var Krim ockuperat av Ryssland.

Nu hoppades man kunna göra samma sak igen, fast i större skala. Specialstyrkor smugglades in i Kiev före invasionen, man skickade snabbt in ryska trupper över gränsen för att ta strategiska mål, ex Kievs flygplats. Men allting sket sig. Den ukrainska försvarsförmågan och den ukrainska försvarsviljan visade sig vara oändligt mycket högre än väntat, när de väl prövades i skarpt läge. De ryska planerna om en smidig promenadseger sprack rejält. Ukrainarna har imponerat på oss alla! Herojam slava!

***

PRESIDENT ZELENSKYJ

Komikern som blev krigspresident

Volodymyr Zelenskyj kom efter sin juristexamen aldrig att jobba som jurist. I stället blev han komiker och skådespelare, bl a har han gjort rösten till björnen Paddington i de ukrainska dubbningarna av de två Paddington-filmerna. När han vann valet 2019, efter att ha spelat president i en populär satirserie på TV, var jag kolossalt skeptisk.

Men. ”Hard times create strong men”. Den ryska förhoppningen var att han antingen skulle fly snabbt, som Afghanistans president Ghani, eller att specialstyrkor skulle mörda honom. Inget av detta har hänt. I stället har han kommit att förkroppsliga det ukrainska motståndet med sin enorma entusiasm och kampvilja.

***

MARIUPOL

Fortfarande ukrainskt

Hamnstaden Mariupol ligger mellan utbrytarrepublikerna och Krim. Den ligger inom det område ”folkrepubliken Donetsk” gör anspråk på, och som Ryssland gått in för att se till att Donetsk får kontroll över. Om Putin bara får en lydig regering i Kiev, ledd av ex Borys Kolesnikov, så kan han förmodligen låta Ukraina vara en egen stat, under ryskt protektorat.

Men det man officiellt invaderat Ukraina för är alltså att garantera att utbrytarstaterna Donetsk och Luhansk stabiliseras och får hela det område dessa gör anspråk på. Där ingår som sagt den viktiga staden Mariupol. Ryska trupper har trängt in österifrån, från Donetsk, och västerifrån, från Krim. De befinner sig på varsin sida Mairupol – ändå har staden ännu inte fallit!

Det är en sak att offensiven mot Kiev har varit fylld av pinsamma misslyckanden, men i sydost har man helt andra förutsättningar. Ändå håller de modiga ukrainarna stånd, och den ryska krigsapparaten visar att man är väldigt dåligt organiserad.

***

EU

Europeisk ledartröja

Det är inte USA som går i bräschen längre. Det är inte heller Natos förstärkning av närvaron i sina medlemsstater i Östeuropa som är drivande i utvecklingen. Det är den trötta, av så många kriser drabbade, europeiska unionen som klivit fram och visat ett imponerande ledarskap i den diplomatiska och ekonomiska kampen mot Ryssland.

Totalt bortblåst är den tidigare utrikespolitiska veligheten hos flera medlemsländer – särskilt Tyskland, som nu avsätter 100 miljarder(!) euro i en specialbudget för försvaret. Nordstream 2 är finito och alla länder har enats om rejält tuffa sanktioner som verkligen gör stor skillnad. Moskvabörsen vågade man inte ens öppna i dag, och den kommer att vara stängd såväl morgon som kväll hela veckan.

Att EU varit mossigt och handlingssvagt mot rysk aggression tidigare, vilket förmodligen gett Putin illusionen att EU var en tandlös papperstiger som inte utgjorde något hot, är totalt borta nu. Nya kvastar sopar, och de sopar rejält!

***

SCHWEIZ

Världens mest neutrala land?

Schweiz gillar att hålla sig på sin kant och att inte lägga sig i vad som händer i resten av världen. Man gick liksom inte med i FN förrän på 2000-talet! Schweiziska banker har varit så gott som ointresserade av vilka som sätter in pengar och var dessa kom ifrån.

Men nu hakar Schweiz alltså på EU:s tuffa sanktioner och gör exakt likadant. Och schweiziska banker fryser ryska tillgångar. Den ryska invasionen av Ukraina, där ett stort land aggressivt invaderar ett mindre grannland, för att man anser sig ha rätt till det, strider mot den rådande världsordningen.

Men – om man inte sätter rejält emot en sådan invasion, så kommer aggressorn undan med sitt beteende. Den totala enigheten i västvärlden, där även Schweiz går ut hårt mot Ryssland, och där Japan skickar hundratals miljoner dollar och länder som Kenya hårt fördömer Ryssland i FN, visar att mänskligheten ändå vågar stå upp för det rätta – när det verkligen gäller.

***

SAMMANFATTNING

Den glödande ukrainska kampviljan, under president Zelenskys ledarskap, tillsammans med hur kraftfullt EU tillsammans med många andra länder, såväl i som utanför väst, reagerar och sätter hårt mot hårt är lika förbluffande som fantastiskt.

Nu kan vi verkligen använda den gångna pandemins utnötta slagord:

HÅLL I OCH HÅLL UT!

Adam Davidsson

Adam Davidsson har en examen i historia från Lunds universtet och arbetar som lärare och musiker.
Han har en spetsutbildning i Säkerhetspolitik från tankesmedjan Frivärld
och har skrivit om säkerhetsfrågor för Svenska Dagbladets ledarblogg.
Han är också redaktör för Magasinet Zenon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s